Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θλιβερός ο απολογισμός των καθαρισμών στις ελληνικές θάλασσες

8 Ιανουαρίου 2016

Θλιβερός ο απολογισμός των καθαρισμών στις ελληνικές θάλασσες

image

Χιλιάδες αποτσίγαρα και πλαστικά συνθέτουν το θλιβερό μείγμα των εννέα τόνων απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν από 104 καθαρισμούς ακτών και οχθών ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χλμ. στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμός Ακτών για το 2015, που οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από την HELMEPA μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου, σε 11 Περιφέρειες της χώρας με «πρωταθλήτριες» την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Ήπειρο, καταγράφηκαν εννεά τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, που προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Συνολικά, από τους 5.049 εθελοντές που έλαβαν μέρος, έγιναν και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Αγαθονήσι, Αγ. Θεοδώρους, Άναυρο Μαγνησίας, Ίσθμια, Λίμνη Ηραίου και Λουτράκι από 135 εθελοντές δύτες.
Ανασύρθηκαν από τον βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους πέντε τόνων, που ήταν μεταξύ άλλων 421 πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, 238 μέτρα σχοινί, 215 αλουμινένια κουτιά, 135 ελαστικά αυτοκινήτων, 112 μεταλλικοί σωλήνες, 62 πλαστικές σακούλες, 42 άγκυρες, 21 «σαγιονάρες», 18 βάζα, 6 οδοντόβουρτσες και 2 κάδοι σκουπιδιών. Θλιβερή εξακολουθεί να είναι η διαπίστωση ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν το υπ’ αριθμόν ένα σκουπίδι στις ακτές. Απογοητευτικό ήταν επίσης ότι βρέθηκαν σε ακτές για μια ακόμη χρονιά μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι, οκτώ πλαστικές καρέκλες, δύο χαλιά, μια ηλεκτρική σκούπα, δύο ηλεκτρικά σίδερα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, 52 παπούτσια, πιπίλες, πάνες και μωρομάντηλα, οικοδομικά υλικά, τρεις κουδούνες ζώων και μία ξένη σημαία! Στη λίστα των 10 πολυπληθέστερων αντικειμένων που ρυπαίνουν τις ακτές, δυστυχώς, τα 7 είναι πλαστικά που προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής. Από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που διατηρεί η HELMEPA, παρουσιάζεται δραματική αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων. Το 2004 ήταν το 21% του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ το 2015 τα πλαστικά έφτασαν στο 50%.
Στην εθελοντική πρωτοβουλία του ετήσιου καθαρισμού ακτών πήρε και πάλι μέρος η εκπαιδευτική κοινότητα με 54 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Πηγή: imerisia.gr

Powered By Pixel Perfection  /  Ποιοί Είμαστε  /  Επικοινωνία / Οικονομικά Στοιχεία Site / Οικονομικά Στοιχεία

/ Ποιοί Είμαστε / Όροι Χρήσης