Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλιματική αλλαγή/ Όπου φτωχός κι η μοίρα του

2 Οκτωβρίου 2017

Κλιματική αλλαγή/ Όπου φτωχός κι η μοίρα του

image

Οι ανισότητες που χωρίζουν τον κόσμο σε πλούσιες και φτωχές χώρες είναι καταδικασμένες να αυξηθούν. Κι ο λόγος δεν είναι ο θρίαμβος του νεοφιλελευθερισμού, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ένας οργανισμός που από νεοφιλελευθερισμό ξέρει: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τέσσερις ειδικοί υπογράφουν στο IMF Blog μια παρέμβαση υπό τον τίτλο «Πώς μπορούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τα άνισα βάρη από τις θερμοκρασίες που αυξάνονται».

Για τους συντάκτες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Ολες οι χώρες του κόσμου θα έρθουν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, ενώ η ίδια η παγκόσμια ανάπτυξη θα υπονομευθεί από την αύξηση της θερμοκρασίας». Αλίμονο στους φτωχούς όμως: εκείνοι που ευθύνονται από ελάχιστα έως καθόλου για την κλιματική αλλαγή θα κληθούν να πληρώσουν ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος. Ο λόγος είναι ότι μεγάλο μέρος των φτωχών χωρών βρίσκεται στις πιο ζεστές ζώνες του πλανήτη. Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν χώρες σαν το Μπαγκλαντές, την Αϊτή ή η Γκαμπόν, οι οποίες μπορούν να δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται έως και 1,5% εξαιτίας της υπερθέρμανσης κάθε χρόνο και τουλάχιστον επί μια επταετία;

Όχι και πολλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΔΝΤ, «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στο θέμα της αρωγής προς τις φτωχές χώρες». Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες εξάλλου είναι οι πλέον υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ε, ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πηγή: http://www.protagon.gr

Powered By Pixel Perfection  /  Ποιοί Είμαστε  /  Επικοινωνία / Οικονομικά Στοιχεία Site / Οικονομικά Στοιχεία

/ Ποιοί Είμαστε / Όροι Χρήσης