Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκταση ρεκόρ στην τρύπα του Όζοντος τον Οκτώβριο

30 Νοεμβρίου 2015

Έκταση ρεκόρ στην τρύπα του Όζοντος τον Οκτώβριο

image

Σε έκταση ρεκόρ έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο η τρύπα του Όζοντος, δείγμα ότι η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση οδηγεί με ταχύτερους ρυθμούς τον πλανήτη στην πιο γρήγορη αλλαγή κλίματος που έχει γνωρίσει ποτέ, αλλά και σε άλλα επικίνδυνα μονοπάτια με την ακτινοβολία του ήλιου να μοιάζει πλέον πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική καλύπτει πλέον μια έκταση μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τον Καναδά, καταλαμβάνοντας 28,2 εκατομμυρία τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες δεν δείχνουν να ανησυχούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, καθώς θεωρούν το φαινόμενο παροδικό και αναμένουν η τρύπα να σμικρυνθεί και πάλι. Η διεύρυνση της τρύπας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η στρατόσφαιρα ήταν πολύ πιο κρύα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, δεν αναστρέφεται η σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της τρύπας.

Η έκταση της τρύπας του όζοντος δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται στη διάρκεια του έτους. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 απαγόρευσε διάφορες χημικές ενώσεις (χλωροφθοράνθρακες κ.α.) που καταστρέφουν το όζον. Από τότε η κατάσταση βελτιώνεται με αργό ρυθμό, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική θα παραμείνει μεγάλη τουλάχιστον έως το 2025, καθώς οι χημικές ενώσεις παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες μετά την απαγόρευσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Powered By Pixel Perfection  /  Ποιοί Είμαστε  /  Επικοινωνία / Οικονομικά Στοιχεία Site / Οικονομικά Στοιχεία

/ Ποιοί Είμαστε / Όροι Χρήσης