Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί το φυσικό αέριο υπερέχει του υγραερίου

27 Νοεμβρίου 2015

Γιατί το φυσικό αέριο υπερέχει του υγραερίου

image

Το φυσικό αέριο όπως λέει και το όνομά του είναι φυσικό. Δηλαδή βρίσκεται στο υπέδαφος στην μορφή που καταναλώνεται, κυρίως μεθάνιο αέριο, ο πιο ελαφρύς υδρογονάνθρακας. Το υγραέριο (LPG, liquid petroleum gas), αντίθετα, είναι προϊόν διύλισης του αργού πετρελαίου και αποτελεί συνδυασμό των ελαφρύτερων αποσταγμάτων (βουτάνιο και προπάνιο), επίσης αερίων. Η βενζίνη είναι το αμέσως επόμενο απόσταγμα. Τα αέρια αυτά κατόπιν υγροποιούνται και έτσι προκύπτει το όνομα.

Το φυσικό αέριο όμως δεν υγροποιείται, ή πιο σωστά δεν υγροποιείται εύκολα, και έτσι πωλείται για χρήση πεπιεσμένο (CNG, compressed natural gas). Έτσι προκύπτουν και οι αναλογίες βάρους-λίτρων. Ένα κιλό CNG αντιστοιχεί ενεργειακά σε 2 λίτρα υγραερίου, 1,6 βενζίνης και 1,4 diesel (του πιο περιεκτικού σε ενέργεια καυσίμου). Βέβαια ως αέριο, καταλαμβάνει περισσότερο όγκο ανά μονάδα βάρους με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που το χρησιμοποιούν να έχουν μικρότερη αυτονομία και να θέλουν ανεφοδιασμό συχνότερα.

Το φυσικό αέριο, αντίθετα με το υγραέριο είναι ελαφρύτερο του αέρα. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση διαρροής διαφεύγει γρήγορα στην ατμόσφαιρα και δεν συσσωρεύεται όπως το υγραέριο. Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ασφάλεια αφού το φυσικό αέριο δεν παραμένει τοπικά μετά τη διαρροή δημιουργώντας κίνδυνο ανάφλεξης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αγκαλιάσει το φυσικό αέριο και προσφέρουν εργοστασιακές εκδόσεις με κινητήρες CNG. Τώρα όμως μπορείτε και στο αυτοκίνητό σας να τοποθετήσετε σύστημα φυσικού αερίου και να επωφεληθείτε από την οικονομία (1 ευρώ το κιλό) και την ασφάλεια.
Επειδή το φυσικό αέριο μεταφέρεται με δίκτυο και όχι με βυτία όπως το υγραέριο, η επέκταση των πρατηρίων σχετίζεται με την επέκταση του υπόλοιπου δικτύου του φυσικού αερίου στη χώρα. Ωστόσο, στα άμεσα πλάνα της ΔΕΠΑ περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των πρατηρίων με φυσικό αέριο, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση που αυξάνει συνεχώς.

Powered By Pixel Perfection  /  Ποιοί Είμαστε  /  Επικοινωνία / Οικονομικά Στοιχεία Site / Οικονομικά Στοιχεία

/ Ποιοί Είμαστε / Όροι Χρήσης