Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Κομισιόν για τη μη απαγόρευση επικίνδυνων ουσιών

17 Δεκεμβρίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Κομισιόν για τη μη απαγόρευση επικίνδυνων ουσιών

image

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστούν και να απαγορευτούν ουσίες που ενοχοποιούνται για ορμονικές διαταραχές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Κομισιόν έχει τώρα περιθώριο δύο μηνών για να ασκήσει έφεση.

Το δικαστήριο εξέτασε προσφυγή της Σουηδίας για λογαριασμό και άλλων σκανδιναβικών χωρών, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες για την αναγνώριση των λεγόμενων «ενδοκρινικών διαταρακτών» -ουσιών που μιμούνται τη δράση φυσικών ορμονών- έχουν ουσιαστικά παγώσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του, ήταν υποχρεωμένη να καθορίσει επιστημονικά κριτήρια για την αναγνώριση ενδοκρινικών διαταρακτών μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 το αργότερο, κάτι που δεν έχει γίνει ως σήμερα.

Για διαταραχές του ανθρώπινου ενδοκρινικού συστήματος έχουν κατηγορηθεί ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά, σε τρόφιμα και καλλυντικά, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαιρέτισαν η κυβέρνηση της Σουηδίας αλλά και η περιβαλλοντική οργάνωση ClientEarth, σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω χημικά επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών και τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών και επιπλέον αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πηγή: in.gr

Powered By Pixel Perfection  /  Ποιοί Είμαστε  /  Επικοινωνία / Οικονομικά Στοιχεία Site / Οικονομικά Στοιχεία

/ Ποιοί Είμαστε / Όροι Χρήσης