Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαγικές διαδρομές στην ελληνική φύση: Μπίλιοβο Μεσσηνίας

15 Δεκεμβρίου 2015

Μαγικές διαδρομές στην ελληνική φύση: Μπίλιοβο Μεσσηνίας

image

Το Μπίλιοβο ε Είναι ένα πέτρινο καλντερίμι, κατασκευασμένο το 1904 από κατοίκους της περιοχής για την επικοινωνία των χωριών του Ταϋγέτου.  Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας και όχι μόνο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι λιθόστρωτο και σκοπός της κατασκευής του ήταν η σύνδεση μεταξύ των χωριών Σωτηριάνικα και Αλτομιρά στην Έξω Μάνη και βέβαια έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της ελληνικής αρχιτεκτονικής μέσα στη φύση, καθώς δένει απόλυτα με το περιβάλλον.
Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180μοιρών) ανεβαίνει από τα Σωτηριάνικα (υψόμετρο 300 μέτρων) στα Αλτομιρά (υψόμετρο 800 μέτρων).
Το Μπίλιοβο σε ορισμένα τμήματα αναρριχάται πάνω στο βράχο και κατά το μεγαλύτερό του κομμάτι κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Καθώς η διαδρομή ανηφορίζει και το υψόμετρο αυξάνεται, οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν από ψηλά τα χωριά της Μάνης και τον Μεσσηνιακό κόλπο.
Η κατασκευή του μονοπατιού Μπίλιοβο ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πολλές από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε μεγάλη κλίση εδάφους, ενώ για τη δημιουργία του μονοπατιού εργάστηκαν τεχνίτες και εργάτες πέτρας από τα γειτονικά χωριά. Υπολογίζεται, με βάση σκαλισμένη σε μια πέτρα επιγραφή πως το Μπίλιοβο τελείωσε το 1928.
Η πεζοπορική ανάβαση στο Μπίλιοβο είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές στην Μεσσηνία. Διαρκεί περίπου δύο με δυόμισι ώρες και αν εξαιρέσει κανείς ότι είναι ανηφορικής πορείας, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Powered By Pixel Perfection  /  Ποιοί Είμαστε  /  Επικοινωνία / Οικονομικά Στοιχεία Site / Οικονομικά Στοιχεία

/ Ποιοί Είμαστε / Όροι Χρήσης